Η Μαρία Χρυσάφη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Στην πτυχιακή της εργασία ασχολήθηκε με την επίδραση των επιπέδων βιταμίνης D στους δείκτες Μεταβολικού Συνδρόμου σε παιδιά σχολικής ηλικίας στα πλαίσια της μελέτης Healthy Growth. Το 2024 ολοκλήρωσε με Άριστα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Διατροφή, Ευζωία και Δημόσια Υγεία" στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της άσκησης εργάστηκε στο Ιπποκράτειο και το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και συνεργάστηκε με το ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο Νέας Ιωνίας, όπου στόχος της ήταν να βοηθήσει στην εξοικείωση παιδιών προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας με τις ομάδες τροφίμων, τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και την ποικιλία των τροφίμων. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων και φροντίζει για τη συνεχή επιμόρφωση και εξέλιξή της μέσω ενεργής συμμετοχής σε σεμινάρια και συνέδρια με θέμα τη διατροφή. Για 3 χρόνια απασχολήθηκε σε γνωστό εργομετρικό και διαιτολογικό κέντρο των Βορείων Προαστίων, όπου ασχολήθηκε εντατικά με τη διατροφική αξιολόγηση και υποστήριξη αθλητών. Συμμετείχε ενεργά σε εργομετρικές αξιολογήσεις και προετοίμαζε διατροφικά τους αθλητές πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων τους και σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα της προπόνησής τους. Παράλληλα ήταν υπεύθυνη του ηλεκτρονικού σεμιναρίου με θέμα "Διατροφή στην Εγκυμοσύνη και το Θηλασμό", το οποίο πραγματοποιούνταν υπό την αιγίδα του συγκεκριμένου διαιτολογικού κέντρου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έχει αντιμετωπίσει επιτυχημένα περιστατικά παχυσαρκίας, παθολογικών καταστάσεων (διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, νεοπλασίες κ.λπ.), παιδικής παχυσαρκίας και διατροφής κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού. Επιπλέον, ως μέλος κατάλληλης διεπιστημονικής ομάδας, έχει ασχοληθεί και με περιστατικά διαταραχής λήψεων τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής ορθορεξία κ.λπ.). Συνεργάζεται επιτυχημένα με επιχειρήσεις που προσφέρουν διαιτολογική υποστήριξη στους εργαζομένους τους και με κέντρα αισθητικής ως εξωτερικός συνεργάτης, πάνω στο κομμάτι της διατροφής.